Er astrologi en videnskab?
Astrologi betyder direkte oversat astro=stjerne logi=tale eller viden om.
Tilbage i middelalderen var astrologi anset som en videnskab som var sammenhængende med astronomien. Den kendte danske videnskabsmand Tycho Brahe var både astronom og astrolog og lagde bl.a. horoskoper for kongen. Astrologi var dengang et fag på universiteterne, og de astronomiske opdagelser blev hurtigt oversat til et astrologisk sprog.
Siden da er meget ændret. Astrologien står stadig og er i brug verden over, men den bliver ikke længere anset som en videnskab. For at noget er en videnskab skal det kunne bevises. Det skal måles og vejes og resultater skal kunne genskabes. Flere har forsøgt genne tiden at bevise astrologien, men resultaterne har ikke været helt entydige.
Nogle af de store og mest kendte undersøgelser blev udført at ægteparret Gauquelin. De undersøgte tusindvis af horoskoper på f.eks. elitesportsfolk, og fandt også evidens for, at blandt disse sportsudøvere havde en overvægt af dem Mars i en markant position tæt på MC eller Ascendanten. Gauquelins undersøgelser blev kritiseret fra mange sider, og siden da er der ikke udført lignende store undersøgelser.
Spørgsmålet om hvorvidt astrologi er en videnskab kan være ret potent. Når astrologien i dag diskuteres i medierne så bliver astronomer ofte bedt om at udtale sig om astrologiens værdi og relevans. Som de saglige videnskabsmænd de er, så hagler de ofte astrologien ned og siger, at der er tale om overtro og nonsens. Det pudsige i denne sammenhæng er at astronomer ikke nødvendigvis har en større viden om astrologi end f.eks. en bager eller en tandlæge, for der er i dag ingen sammenkædning fra astronomien til astrologien. Mange astronomer har aldrig åbnet en astrologibog, og har derfor så heller ingen forståelse for, hvad astrologien er for et fag.
Det er svært at måle og veje astrologien med de værktøjer der er tilstede i dag. Planeterne bevæger sig konstant på himlen, og horoskopet er nyt hver eneste dag, så det er ikke muligt at genskabe eller fastholde en astrologisk kombination. Derfor skal astrologien heller ikke vurderes ud fra de naturvidenskabelige præmisser. I nyere tid er man begyndt at forske i astrologi som en anskuelse og en filosofi, hvilket er en langt mere interessant vinkel ind i astrologien. I dag er det således også muligt at tage en mastergrad i kulturel astronomi og astrologi på University of Wales.