Akupunktur

Akupunktur

akupunkturDe fleste ved, at akupunktur har noget med nåle at gøre og man forestiller sig let en menneskelig nålepude på en briks.

Nålene sættes med meget stor præcision og uden smerter forbundet med det, for at hjælpe kroppen til at hele.

Metoden er ældgammel og har igennem tiderne bevaret sin status som solid alternativ behandling. Op igennem 80’erne og 90’erne bragte New Age kulturen endnu mere fokus på behandlingen, der blev populær i Danmark og i dag er en af de mest benyttede og anerkendte alternative behandlinger herhjemme.

Hvad er akupunktur?

Akupunktur er en del af den gamle kinesiske lægevidenskab og er mere end 3000 år gammel. Allerede for flere 1000 år siden gennemskuede de lærde videnskabsmænd i Kina, at stress og følelsesmæssig ustabilitet havde en negativ effekt på kroppen og kunne lægge grund til sygdomme. I dag er vi alle klar over, at stress har mange bivirkninger og symptomer.

Selvom akupunktur er en gammel behandlingsform, så har kinesiske forskere og behandlere kontinuerligt udviklet systemet og gennemprøvet effektiviteten af behandlingen og kliniske resultater har bevist at akupunktur virker.

I Kina accepteres og anerkendes akupunktur som en af de solide, traditionelle behandlingstilgange, og det er meget almindeligt at metoderne bruges på de kinesiske hospitaler på lige fod med den almindelige lægevidenskab.

Hvordan bruges akupunktur?

Akupunktur bruges til at opfordre kroppen til at hele sig selv. Ved at anbringe nåle og tryk med fingrene på bestemte steder på kroppen, som har betydning for specifikke områder, kan kroppen ifølge akupunkturen få det bedre.

Udgangspunktet for akupunkturbehandlingen er kroppens Qi – der også kaldes den vitale energi. Teorien er, at når kroppen gør ondt, så er det fordi Qi ikke kan flyde frit, noget der kan skyldes flere forskellige ting. For eksempel kan blokeringer være forårsagede af stress, både fysisk og psykisk. Sygdomme som betændelsestilstande, fejlernæring eller skader er også hyppige årsager til at den vitale energi i kroppen bliver blokeret, så kroppen ikke kan helbrede sig selv.

For at fjerne blokeringerne, således at Qi kan flyde frit, bruger akupunktøren nåle, som han eller hun placerer på strategiske steder på kroppen. Når Qi igen flyder frit kan kroppen hele sig selv.

Akupunktøren benytter sterile nåle, der er så tynde at du ikke mærker gener, når de placeres i huden. Nogle mennesker oplever en snurrende fornemmelse i området, men de fleste mærker intet. Der kan i sjældne tilfælde opstå små blå mærker efter stikkene. Det gør heller ikke ondt, at få fjernet nålene igen.

Normalt sidder nålene i kroppen i en halv time per behandling. Der er ingen bivirkninger ved brugen af akupunktur.

Med akupunktur er det ikke sygdommen eller ubehaget, der primært arbejdes på at få kureret, men derimod det hele menneske og det fysiske og psykiske velbefindende, der skal i balance ved at få energien i gang igen.

En trænet akupunktør kan afveje hvilke behov din krop har og sætte ind på de punkter, der er relevante for dig. Fordi det er personen snarere end sygdommen der behandles, så kan to personer med nøjagtig den samme lidelse blive behandlet på to helt forskellige måder.

I Danmark er akupunktur blevet en helt almindelig form for alternativ behandling og grundet de store kliniske beviser på, at det faktisk virker, har akupunkturen som behandlingsform sneget sig ind i det danske sundhedsvæsen. På nogle danske hospitaler er personalet trænet i at bruge akupunktur til smertelindring. Det bruges blandt andet på særlige fødegange.

Du kan få tilskud af sygeforsikringen Danmark hvis du benytter en registreret alternativ behandler der er uddannet akupunktør.

Hvem bruger akupunktur

Folk der er bange for nåle, taler ofte om akupunktur med væmmelse og frygt, men man kan være ganske rolig. Der er ingen smerte forbundet med akupunktur hverken når nålene placeres eller fjernes igen. Faktisk kan man ikke rigtigt føle noget og nålene kommer ikke særlig langt ind under huden men stikker ud fra kroppen.

Der er også faste brugere af akupunktur, der kontakter deres sædvanlige akupunktør, når de føler der er en ubalance i deres krop. Andre går til akupunktør regelmæssigt uden nogen egentlig lidelse, men udelukkende for at nyde den fuldkomne ro, det giver i kroppen at få den i balance.

Akupunktur er en almindelig form for alternativ behandling og benyttes af både mænd og kvinder i alle aldre.

Hvad koster det at få akupunktur?

Det koster mellem 350 og 550 kroner for den første konsultation. Flere akupunktører har klippekort eller samlede beløb for en behandlingsrække, så det bliver billigere for dig som kunde, at komme til faste behandlinger.

De første behandlinger er ofte længerevarende end normalt, fordi du vil have en samtale med akupunktøren, der bestemmer hvordan du skal behandles og for hvad.

Du kan finde certificerede akupunktører, der er medlem af branceorganisationen Danske Akupunktører, men du kan også i Danmark finde kinesiske akupunktører, der er uddannede i Kina. Søg på nettet i forhold til dit lokalområde for at finde en akupunktør, der passer til dit behov.