Jung og Astrologien

Jung og Astrologien

Astrologi betragtes ikke som en eksakt videnskab.

Selvom astrologer kan foretage præcise målinger af konstellationer mellem stjerner og planeter, så er slut-resultatet sjældent målbart set ud fra et videnskabeligt synspunkt.

Men alligevel – og heldigvis – er der forskere, der finder astrologien betydningsfuld og interessant – blandet andet den berømte psykolog, Carl Gustav Jung, hvilket du kan læse om i denne artikel.

Astrologien og Jung – den kendte psykolog

Psykologen Carl Gustav Jung, som de fleste kender, var en kendt psykolog (1875-1961) på højde med Sigmund Freud, og han arbejde da også ud fra Freuds teorier som studerende, men sidenhen løsrev han sig fra Freuds idéer. Jung var uddannet læge i år 1900 og besluttede sig efterfølgende at læse psykologi. Jung blev født og levede sit liv i Schweiz, der selvom landets lange historie for at være ultra-konservativt og næsten gammeldags, har været foregangsland inden for udviklingen af psykoterapi.

Mine aftener er ofte optaget af astrologi. Jeg laver horoskopiske beregninger for at opnå kendskab til kernen af den psykologiske sandhedCar Jung

Ligesom Freud var Jung også meget optaget af drømme og deres betydning. Han var optaget af, hvordan vores psyke kommer til udtryk igennem drømmene og gennem arbejdet med at tyde drømme, tog han astrologien med ind i sine studier.

Jungs teori var, at der var en sammenhæng mellem hans patienters oplevelser og følelser, der kom til udtryk som drømmefigurer og resulterede i deres adfærdsmønstre. Jung påstod, at han kunne trække tråde imellem drømmefigurerne og astrologiske temaer, der var forbundet med planter og stjernetegn. Hans konklusion var, at stjernetegnenes symbolske figurer var oprindelige billeder, der var skabt af den kollektive underbevidsthed.

Jung skrev selv: Astrologien repræsenterer summen af den psykologiske viden fra antikken. Han mente dog ikke, at der var et link imellem himmellegemerne og vores fødselsdato, der kunne resultere i menneskets karaktertræk eller personlige udvikling. Alligevel udviklede han konceptet psykologisk astrologi, hvor han udtalte;

Hvad der er født eller gjort på præcist dette tidpunkt, besidder dette tidspunkts kvalitet

Jung mente, at vi er født med vores grundlæggende karaktertræk, og at de ikke skabes senere undervejs i livet. Den jungianske psykologi viser at man kan bruge astrologien til at finde ind til hvert menneskes grundlæggende karaktertræk og lære vores sande natur at kende.